Asesorzy Krajowej Administracji Skarbowej „w półmroku tajemniczości” - Nowak, Ireneusz; Bogusiak, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W artykule przedstawiono szeroko rozumiane aspekty związane z asesorami Krajowej Administracji Skarbowej m.in. w obszarze liczby asesorów KAS, ich rekrutacji i naborów, szkoleń czy też wynagrodzeń/dodatków/nagród. Celem opracowania jest udowodnienie tezy, zgodnie z którą wprowadzenie w obecnej „formule” asesorów Krajowej Administracji Skarbowej do struktury organizacyjnej danin publicznych nie wpływa in plus na działanie tejże instytucji. W publikacji pozytywnie zweryfikowano tezę, że instytucja asesorów Krajowej Administracji Skarbowej nie przyczynia się do poprawy funkcjonowania organów administracji podatkowej/skarbowej, a do tego budzi liczne wątpliwości natury prawno-organizacyjnej. W sposób jednoznaczny potwierdziły to także wyniki badań empirycznych, przeprowadzone na podstawie informacji pozyskanych od Ministra Finansów, Szefa Krajowej Administracji Skarbowej, Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, Dyrektora Krajowej Szkoły Skarbowości oraz dyrektorów izb administracji skarbowej. Ponadto, wykazano, że co do zasady organy administracji podatkowej błędnie interpretują regulacje prawne wynikające z ustawy o dostępie do informacji publicznej.