Odpowiedzialność karna sprawców przemocy domowej za niewypełnianie nakazów, zakazów i obowiązków nakładanych na nich w związku z jej stosowaniem - Krajewski, Radosław (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Wobec sprawców przemocy domowej nakładane są nakazy opuszczenia mieszkania zajmowanego wspólnie z jej ofiarami, jak też zakazy zbliżania się do nich i kontaktowania się z nimi. Niestosowanie się do nich stanowi wykroczenia, gdy są one nakładane na podstawie ustawy o Policji oraz ustawy o przeciwdziałaniu przemocy domowej. To samo dotyczy uchylania się przez sprawców od udziału w programach mających na celu zmianę ich zachowania. Niestosowanie się do takich nakazów i zakazów przez sprawców przestępstwa znęcania się nad osobą najbliższą jest przestępstwem, tak samo, jak jest nim uchylanie się od orzeczonych w związku z przemocą domową środków zabezpieczających. Celem artykułu jest analiza tych czynów zabronionych w całościowej perspektywie przedmiotowej w oparciu o metodę formalno-dogmatyczną.