Prawo dostępu do technologii osób z niepełnosprawnościami jako prawo podmiotowe - Milczarek, Ewa (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Intensywny rozwój technologii daje szanse osobom z niepełnosprawnościami na poprawę jakości swojego życia. Dostęp do technologii jest jednak kosztowny, a przez to ograniczony. Zapewnienie technologii jest istotnym narzędziem polityki inkluzyjnej. Na tym tle kształtuje się pytanie, czy dostęp do takiej technologii jest prawem osoby z niepełnosprawnością? W tym kontekście, celem badawczym artykułu jest odpowiedź na pytanie: czy doszło do wykształcenia prawa podmiotowego dostępu do technologii. W pracy przebadano również granice tego prawa wskazując jego zakres przedmiotowy i podmiotowy. Metodami badawczymi wykorzystanymi w pracy jest metoda dogmatycznoprawna oraz topiczna teoria argumentacji prawniczej. Jednocześnie doprecyzować należy, że obszarem dla prowadzonych badań jest prawo międzynarodowe. Autorka wykazuje, że osoby z niepełnosprawnościami mają prawo domagać się dostępu do technologii wspomagających, ale ograniczone jest to do sytuacji, gdzie technologia jest niezbędna do pełnego korzystania z praw człowieka. Granice tego prawa podmiotowego są określone przez kryteria subiektywne (indywidualne cechy osoby niepełnosprawnej) i kryteria obiektywne (zasady polityki i infrastruktury kraju). Wnioski przeprowadzonej analizy potwierdzają, że dostęp do technologii wspomagających jest istotnym prawem człowieka dla osób z niepełnosprawnościami, a państwo ma pozytywny obowiązek zapewnienia odpowiednich środków umożliwiających jego realizację. Wspomina się o konieczności aktywnej roli państwa oraz działań integracyjnych mających poprawić dostępność technologii dla osób z niepełnosprawnościami.