O potrzebie zmian ustawowych wymogów kwalifikacyjnych dla kierowników podmiotów leczniczych - Gornowicz, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Zgodnie z art. 46 ust. 2 ustawy o działalności leczniczej określone zostały wymogi formalne, jakie musi spełniać osoba ubiegająca się o stanowisko kierownika podmiotu leczniczego niebędącego przedsiębiorcą. Zgodnie z brzmieniem wskazanego przepisu kierownikiem podmiotu leczniczego niebędącego przedsiębiorcą może być osoba, która: 1) posiada wykształcenie wyższe, 2) posiada wiedzę i doświadczenie dające rękojmię prawidłowego wykonywania obowiązków kierownika, 3) posiada co najmniej pięcioletni staż pracy na stanowisku kierowniczym albo ukończone studia podyplomowe w zakresie zarządzania i co najmniej trzyletni staż pracy, 4) nie była prawomocnie skazana za przestępstwo umyślne. Celem niniejszej publikacji jest wykazanie, że rozszerzenie i doprecyzowanie wymagań kwalifikacyjnych dla kierowników niepublicznych podmiotów leczniczych na podstawie art. 46 ust. 2 ustawy o działalności leczniczej jest konieczne. Formułując postulaty de lege ferenda, należy wskazać, że zarówno art. 46 ust. 2 ww. ustawy, jak i Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie sposobu przeprowadzania konkursu na niektóre stanowiska kierownicze w podmiocie leczniczym niebędącym przedsiębiorcą powinny zostać rozszerzone o kierowników podmiotów leczniczych będących przedsiębiorcami. Ponadto art. 46 ust. 2 ustawy o działalności leczniczej wymaga doprecyzowania w sposób niebudzący wątpliwości interpretacyjnych co do rozumienia doświadczenia i wiedzy kandydatów na kierowników podmiotów leczniczych. Wprowadzenie proponowanych zmian legislacyjnych poprawiłoby przejrzystość funkcjonowania i poziom zarządzania w szeroko rozumianym systemie ochrony zdrowia niezależnie od charakteru konkretnej placówki.