Dlaczego niszczą? Kryminologiczne aspekty tzw. wandalizmu turystycznego – uwagi na tle zamachów wymierzonych w dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze - Pływaczewski, Wiesław; Duda, Maciej Andrzej (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Opracowanie poświęcone jest zjawisku tzw. wandalizmu turystycznego. Jest to zjawisko pozostające dotychczas na marginesie głównego nurtu rozważań kryminologicznych dotyczących przestępczości i innych zachowań patologicznych wymierzonym w dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze. Opracowanie dotyczy również szerszych aspektów zjawiska wandalizmu, postrzeganego z perspektywy historycznej i współczesnej. Na ich tle zostały przedstawione w szczególności te przejawy zjawiska wandalizmu, które są identyfikowane z turystyką i turyzmem. Celem opracowania jest przedstawienie genezy zjawiska wandalizmu turystycznego, jego przyczyn (etiologii), historycznych i współczesnych przejawów (fenomenologii) oraz możliwości przeciwdziałania (profilaktyka). Dokonano również syntezy i analizy dotychczasowych propozycji doktrynalnych związanych z definiowaniem przedmiotowego zjawiska. W efekcie zaproponowana została autorska definicja wandalizmu turystycznego. Autorzy uważają, że wobec powszechności zjawiska wandalizmu turystycznego, a przede wszystkim jego społecznej szkodliwości, zasadne jest opowiedzenie się za jego szeroką definicją. Tego rodzaju ujęcie umożliwia bowiem dostrzeżenie wszystkich form niszczenia dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego oraz wdrożenie adekwatnych do zagrożeń oraz efektywnych przedsięwzięć zapobiegawczych.