Glosa do wyroku Sądu Najwyższego z 17 sierpnia 2022 r., sygn. akt II CSKP 58/2 (glosa częściowo aprobująca). Warunki dopuszczalności cesji roszczeń powstałych z wykonywania zobowiązań o charakterze publicznoprawnym - Zięty, Jakub Jan (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Przedmiotem glosy jest analiza wyroku Sądu Najwyższego wydanego w sprawie powództwa o wyrównanie różnicy pomiędzy dotacją należną a kwotą jaka została wypłacona podmiotowi dotowanemu. Celem prezentowanej glosy jest prezentacja stanowisk judykatury odnośnie charakteru prawego dotacji i jego wpływu na charakter prawny roszczenia o jej wyrównanie lub odszkodowanie. Na podstawie ustalonego charakteru prawnego roszczenia, możliwe było sformułowanie wniosku o dopuszczalności lub braku dopuszczalności cesji roszczenia w drodze umowy cywilnoprawnej lub wskazania ewentualnych warunków na jakich może to nastąpić. W głosowanym orzeczeniu Sąd Najwyższy analizował charakter prawny wniesionego roszczenia uznając, że jest on zależny od jego treści roszczenia sformułowanego przez powoda. Doktryna i orzecznictwo wskazuje na odmienny charakter roszczenia o zapłatę nieotrzymanej części dotacji i roszczenia o zapłatę kwoty odpowiadającej nieotrzymanej części dotacji. Pierwszemu z nich przypisuje się charakter roszczenia publicznoprawnego, zaś drugiemu roszczenia cywilnoprawnego (odszkodowawczego). Każde z tych dwóch stanowisk wiąże się z odmiennymi skutkami w sferze dopuszczalności cesji roszczenia. Zakładając, że co do zasady cesja ma charakter cywilnoprawny, jest ona dopuszczalna. Sąd Najwyższy widząc właśnie powyższą zasadę dostrzega również i jej ograniczenia wskazane w art. 509 Kodeksu cywilnego. W szczególności natura stosunku podstawowego może mieć wpływ na dopuszczalność cesji na podstawie wskazanego wyżej przepisu.