Penalizacja przerwania ciąży w niemieckim prawie karnym - Borkowska, Katarzyna Karolina (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Aborcja to kontrowersyjny temat – zarówno pod względem prawnym, jak też społecznym. Systemy prawa poszczególnych państw przewidują różne przesłanki legalnego przerwania ciąży, co z kolei prowadzi do odmienności w zawartości normatywnej przepisów penalizujących przestępstwa z aborcją związane. Przedmiot opracowania stanowią przepisy penalizujące zachowania związane z aborcją w niemieckiej ustawie karnej. Cel badań stanowiło przedstawienie zakresu kryminalizacji przestępstw odnoszących się do aborcji w Niemczech. W opracowaniu przeanalizowano przepisy, które odnoszą się do terminacji ciąży. Przy dokonywaniu analizy poczyniono komparatystyczne uwagi wobec polskiego systemu prawa. Najważniejszy wniosek wypływający z pracy jest taki, że zawartość normatywna i zakres kryminalizacji przepisów penalizujących aborcję w niemieckiej ustawie karnej pozostają zagadnieniem kontrowersyjnym, a wykładnia norm prawnych z nich wynikających może powodować problemy w praktyce prawniczej. Przeprowadzone rozważania zostały oparte zarówno na poglądach doktryny, jak też orzecznictwa.