Dobrostan pacjenta na tle wskazań zabiegów medycyny estetycznej – uwarunkowania prawne i społeczne - Werbel – Cieślak , Marta; Kowalczyk-Ludzia, Marta (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Koordynacja ochrony zdrowia jest kompleksowym zagadnieniem skupiającym wiele działań zaradczych służącym m. in. profilaktyce, zachowaniu, ratowaniu, przywracaniu lub poprawie zdrowia. Jednakże, poza względami dotyczącymi stosowania profilaktyki zdrowotnej oraz czynnościami zmierzającymi do diagnozowania i leczenia objawów chorobotwórczych, coraz częściej dążenia Pacjentów zmierzają ku poprawie cech zewnętrznych swojego wyglądu. Poczucie dbałości o wizerunek zwykle sprzyja poprawie dobrostanu psychicznego, stąd działania z zakresu zabiegów medyny estetycznej zyskują na popularności. Jednakże, ocena osiągniętego poczucia dobrostanu Pacjenta jest zwykle zróżnicowana, co implikuje konsekwencje na gruncie społecznym i prawnym. Przedmiotem i celem przedstawionych rozważań jest dokonanie analizy czynników wpływających na dobrostan Pacjenta, po wykonaniu zabiegów z zakresu medycyny estetycznej. Asumpt do podjęcia rozważań stanowiły, warte uwagi, rozbieżności interpretacyjne powstałe na gruncie orzeczniczym w wymienionym względzie. Poczucie piękna, atrakcyjności, spełnienia wyobrażeń co do swojego wyglądu skutkuje poszukiwaniem zabiegów, które nie tylko zwiększą zadowolenie z osiągniętego wyglądu, ale także wprowadzają nową jakość do oceny kryteriów dobrostanu pacjenta.