Definiowanie kultury inspirowane prawami człowieka w świetle zmagań o zachowanie języka ukraińskiego - Krajewski, Piotr; Onufrijuk, Paweł (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Artykuł porusza kwestię kultury i dziedzictwa kulturowego pośrednio i bezpośrednio nawiązujących do praw człowieka w świetle trwającej wojny w Ukrainie. Jest namiastką ukazującą znaczenie dążeń Ukraińców do zachowania własnego języka i świadomości narodowej wskazującej na wewnętrzne przekonanie istnienia odrębności kulturowej, pielęgnowanej mimo długotrwałych nacisków zewnętrznych. Celem artykułu jest poruszenie kwestii znaczenia (w odniesieniu do praw człowieka) kultury narodu, której najbardziej naturalną emanacją jest jego język; chodzi o problem, z jakim zmaga się „od zawsze”, doświadczając zewnętrznej presji imperializmu kulturowego. Wieloletnie i dramatyczne w swych konsekwencjach działania administracyjne i prawne Rosji uderzające w środowiska intelektualne i w samą kulturę, nie przyniosły spodziewanych rezultatów; nie dały ich również próby propagowania subiektywnie prezentowanych wersji wydarzeń historycznych mających usprawiedliwiać naciski i zmagania o rozszerzenie własnej sfery wpływów. W końcu, podkreśla też wagę zachowania dziedzictwa kulturowego Ukrainy, jako elementu, który, jeżeli zostanie zniszczony, nie powróci już do stanu sprzed konfliktu zbrojnego; będzie dowodem pogwałcenia praw człowieka.