Crime victims’ rights in Bulgaria. Are we continuing to stay beyond time? - Chankova, Dobrinka (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W niniejszym artykule omówiono najnowszy rozwój polityk i praktyk dotyczących ofiar przestępstw w Bułgarii oraz ochronę ich praw. Celem artykułu jest identyfikacja i analiza najnowszych osiągnięć oraz dokonanie przeglądu obowiązujących przepisów prawnych, z uwzględnieniem zarówno mocnych, jak i słabych punktów jego wdrażania. Główną tezą jest to, że ochrona ofiar przestępstw w skali kraju, choć poprawia się w świetle przepisów, szczególnie w ostatnim czasie i w przypadku niektórych typów ofiar, to z drugiej strony nadal pozostaje w tyle za rozwojem public relations, ochroną zapewnianą przez inne kraje oraz w zakresie transpozycji odpowiednich dyrektyw Unii Europejskiej, Strategii UE dotyczącej praw ofiar czy dokumentów Rady Europy. Wnioski są takie, że wraz z postępem w uznawaniu i dalszym ustalaniu praw ofiar przestępstw to jednak system zapewniający ofiarom udział w postępowaniu karnym i ich wsparcie wykazuje szereg niedoskonałości, którym należałoby natychmiast zaradzić. Zdaniem autorki należy dokładnie zbadać obowiązujące ramy prawne z perspektywy standardów europejskich i światowych. A nadto, podkreślić pilną potrzebę wprowadzenia sprawiedliwości naprawczej, jako niekwestionowanego instrumentu na rzecz ofiar przestępstw.