Zakaz przesłuchania adwokata jako świadka w postępowaniu karnym – zarys problematyki - Wyrębski, Jarosław (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W polskim procesie karnym obowiązuje bezwzględny i względny zakaz dowodowy przesłuchania adwokata w charakterze świadka. Odpowiada temu wprowadzony przez ustawodawcę do postępowania karnego podział na tajemnicę obrończa i adwokacką. Powyższe założenie do chwili obecnej stanowi źródło sporu, w którym przedstawiciele samorządu adwokackiego opowiadają się za bezwzględnym i nieograniczonym charakterem tajemnicy adwokackiej. Stanowisko to ma swoje odzwierciedlenie zarówno w treści przepisów ustawy ustrojowej samorządu adwokackiego jak i Kodeksu Etyki Adwokackiej. Celem niniejszego artykułu jest odpowiedź na pytanie o trafność przyjętych regulacji w tym zakresie w ustawie karnoprocesowej. Mając na uwadze obowiązujący dualizm tajemnicy adwokackiej w przepisach procedury karnej, który jest sprzeczny z art. 6 ustawy - Prawo o adwokaturze oraz zbyt ogólne i nieprecyzyjne przesłanki merytoryczne podjęcia przez sąd decyzji procesowej o zwolnieniu adwokata z tajemnicy adwokackiej, a także procedurę pozbawioną mechanizmów należytej weryfikacji, trzeba dokonać konstatacji, że aktualne przepisy procedury karnej nie zapewniają niezbędnych gwarancji ochrony obowiązku zachowania przez adwokata zawodowej dyskrecji i wymagają pilnych zmian.