Prawo administracyjne – część ogólna i zagadnienia ustrojowe. Przed egzaminem, red. nauk. Monika Augustyniak, Wolters Kluwer, Warszawa 2023, ss. 400 - Lis, Artur (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Recenzja książki „Prawo administracyjne - część ogólna i zagadnienia ustrojowe. Przed egzaminem” pod redakcją Moniki Augustyniak, Jarosława Czerwa i Piotra Ruczkowskiego ma na celu ocenę przydatności publikacji jako narzędzia dydaktycznego dla studentów i aplikantów. Publikacja ta koncentruje się na teoretycznych i praktycznych aspektach prawa administracyjnego, łącząc teorię z aktualnym orzecznictwem i doktryną. Autorzy wyjaśniają podstawowe pojęcia, cechy i funkcje administracji, a także szczegółowo omawiają źródła prawa administracyjnego, zasady oraz podmioty administracji publicznej. Recenzowana książka nie jest podręcznikiem akademickim lecz pozycją pomocniczą w dydaktyce prawa administracyjnego.