Wykorzystanie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością do przestępstwa oszustwa - Theuss, Patryk (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Przestępczość gospodarcza jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi przestępczości, która dostosowuje się do panującej w państwie sytuacji społeczno-prawno-gospodarczej. Ewolucja metod działania sprawców wymusza zarówno na organach ścigania jak również ustawodawcy przedsięwzięcie działań mających na celu ograniczanie i w konsekwencji niwelowanie przestępczych procederów. W pracy przeanalizowano obowiązujące przepisy kodeksu spółek handlowych w zakresie utworzenia prezentowanej spółki kapitałowej tak w sposób tradycyjny jak również za pośrednictwem sieci teleinformatycznej. W dalszej części artykułu wskazano na wykładnię znamion przestępstwa oszustwa w kontekście spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Zwieńczeniem pracy jest analiza zakończonych spraw dotyczących przestępstwa oszustwa w Sądzie Rejonowym w Bydgoszczy. Celem powyższego artykułu było zbadanie w jakim stopniu spółka z ograniczoną odpowiedzialnością wykorzystywana jest do przestępstwa oszustwa.