Wstąpienie do spółki przez spadkobiercę zmarłego partnera – specyfika klauzuli następstwa w spółce partnerskiej - Łazarewicz, Sylwia (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest określenie zasad zmiany składu wspólników w spółce partnerskiej, do której może dojść w wyniku śmierci jednego z nich. Wymaga to udzielenia odpowiedzi na pytanie o dopuszczalność zmian składu osobowego spółki partnerskiej, podstawę prawną wstąpienia spadkobiercy do spółki oraz możliwe alternatywy dla klauzuli następstwa. Ustawodawca w ramach regulacji spółki partnerskiej umożliwia wstąpienie spadkobiercy zmarłego partnera do spółki. Wymaga to jednak spełnienia łącznie dwóch przesłanek określonych w art. 101 k.s.h. W pierwszym rzędzie na wstąpienie spadkobiercy powinna zezwalać umowa spółki. Po drugie wstąpienie spadkobiercy wymaga posiadania przez niego odpowiednich uprawnień zawodowych. Sama klauzula następstwa jako taka nie stanowi jednak podstawy prawnej wstąpienia spadkobiercy do spółki, tą jest przepis art. 101 k.s.h. dopuszczający możliwość wprowadzenia klauzuli następstwa. Spełniający wymagania spadkobiercy wstępują do spółki z mocy prawa, automatycznie w chwili śmierci wspólnika. Jakiekolwiek oświadczenia w tym przedmiocie składane spółce mają więc charakter wyłącznie informacyjny. Spadkobierca, który nie jest zainteresowany pozostawaniem w spółce może wystąpić z niej korzystając z prawa do wypowiedzenia umowy spółki. Samo niewejście do spółki wymaga zaś odrzucenia spadku. Klauzula następstwa nie koliduje z możliwością zapewnienia spadkobiercy (tak jak i każdej innej osobie spełniającej wymóg posiadania odpowiednich uprawnień zawodowych) prawa przystąpienia do spółki po śmierci partnera na podstawie dozwolonej w umowie spółki klauzuli przystąpienia. Beneficjent klauzuli przystąpienia nie wstępuje jednak do spółki w miejsce zmarłego partnera, ale nabywa własne członkostwo w spółce poprzez realizację roszczenia o zmianę umowy spółki kierowanego do wspólników.