Orzekanie o pozbawieniu prawa do wykonywania zawodu nauczyciela akademickiego – wybrane zagadnienia materialnoprawne i procesowe - Szczechowicz, Krystyna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Zakres przedmiotowy odpowiedzialności dyscyplinarnej jest znacznie szerszy od odpowiedzialności karnej. Najsurowszą karą dyscyplinarną w przypadku nauczycieli akademickich jest pozbawienie prawa do wykonywania zawodu nauczyciela akademickiego na okres 10 lat. Dodatkowo odpowiedzialność dyscyplinarna może łączyć się z odpowiedzialnością karną za ten sam czyn. Niniejszy artykuł przedstawia problematykę orzeczenia zakazu wykonywania zawodu w obu rygorach odpowiedzialności. Autorka dokonuje analizy przyjętych regulacji w celu odpowiedzi na pytanie, czy z uwagi na represyjny charakter postępowań dyscyplinarnych wobec nauczycieli akademickich i możliwość pozbawienia osób nimi objętych prawa do wykonywania zawodu, regulacje prawne w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce w sposób należyty zabezpieczają prawa tych osób. Postawiono hipotezą badawczą, że konieczne jest wprowadzenie dodatkowych zapisów ustawowych o odpowiednim stosowaniu przepisów Kodeksu karnego w postępowaniu dyscyplinarnym prowadzonym wobec nauczycieli akademickich. Zapewni to jasne zrozumienie zasad orzekania w sprawach dyscyplinarnych oraz spójność orzecznictwa i chronić będzie w sposób należyty prawa osób objętych postępowaniami dyscyplinarnymi.