Prawo do zdrowia. Analiza rozwiązań e-health w Polsce - Wrześniewska-Wal, Iwona (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Budowanie zrównoważonych i odpornych na kryzysy systemów ochrony zdrowia stanowi obecnie jeden z ważniejszych priorytetów polityki Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Unii Europejskiej. Plany w tym zakresie obejmują zastosowanie systemów e-health wykorzystujących najnowocześniejsze technologie. Celem artykułu jest przedstawienie problematyki realizacji prawa do ochrony zdrowia na przykładzie rozwoju nowoczesnych technologii e-health w Polsce. Następnie ocena e-health jako narzędzia podnoszącego jakość i dostępność usług medycznych. Ponadto wskazanie tych obszarów, które wymagają pilnych zmian legislacyjnych na przykładzie teleporady, opieki farmaceutycznej i e-patomorfologii. Pozytywnie oceniając dotychczasowy rozwój systemów informatyczne e-health w Polsce, należy pamiętać, że celem ustawodawcy powinno być nie tylko poprawa efektywności administracyjnej i organizacyjnej, ale taki rozwój systemów e-health, który będzie realnym wsparcie procesu diagnostyki i leczenia dla pacjentów i osób wykonujących zawody medyczne.