Kara orzeczona a kara wykonywana. Wpływ stosowania art. 12c Kodeksu karnego wykonawczego na sytuację prawną skazaneg - Karaźniewicz, Justyna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Przepisy Kodeksu karnego określają wymiar kary pozbawienia wolności i przewidują, że karę tę orzeka się w miesiącach i latach. Kara orzeczona wyrokiem sądu, po jej skierowaniu do wykonania, musi zostać przeliczona na czas obywania kary, wyrażony w dniach i określony terminem rozpoczęcia i końca wykonywania kary. W świetle obecnych regulacji Kodeksu karnego wykonawczego, obliczenie czasu odbywania kary odbywa się według ujednoliconych zasad. Art. 12c k.k.w. przewiduje bowiem, że miesiąc liczy się za 30 dni, a rok za 365 dni. Z jednej strony ujednolica to wymiar kary i powoduje, że kara orzeczona w tej samej wysokości wykonywana jest zawsze przez taki sam okres, niezależnie od tego, ile dni w rzeczywistości liczy konkretny miesiąc. Z drugiej jednak strony, orzeczenie kary powyżej 11 miesięcy powoduje jej oznaczenie jako kary 1 roku, liczonego jako 365 dni, a nie 12 miesięcy odpowiadających 360 dniom. Celem artykułu jest przedstawienie obowiązujących regulacji prawnych dotyczących wymiaru kary orzekanej przez sąd oraz kary wykonywanej. Zasygnalizowano problemy związane z przeliczaniem wymiaru kary orzeczonej na wymiar kary wykonywanej, w tym także w przypadku orzekania kary łącznej. Podkreślono ich znaczenie dla sytuacji skazanego.