Odpowiedzialność zawodowa ratowników medycznych – wybrane aspekty - Łozińska-Piekarska , Agnieszka; Dąbrowski, Tomasz (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Autorzy analizują nowe regulacje dotyczące odpowiedzialności zawodowej ratowników medycznych wprowadzone ustawą z dnia 1 grudnia 2022 r. Początki konstytuowania się zawodu ratownika medycznego sięgają lat 90. XX w., przez wiele lat nie był on jednak odpowiednio uregulowany prawnie. Nowa ustawa, będąca odpowiedzią na zgłaszane od wielu lat postulaty środowiska, wprowadza kompleksowe rozwiązania, obejmujące np. utworzenie samorządu zawodowego ratowników medycznych oraz precyzyjne uregulowanie ich odpowiedzialności zawodowej. Celem prezentowanego artykułu jest analiza wpływu tych regulacji na odpowiedzialność zawodową ratowników. Autorzy wskazują, że nowe przepisy podnoszą standardy etyczne i prawne w zawodzie, ale dla pełnego wdrożenia wymagają dalszych działań legislacyjnych. Mimo że ustawa obowiązuje od ponad roku, nie udało się jeszcze w pełni zorganizować samorządu zawodowego. Wprowadzenie nowych regulacji było krokiem w dobrym kierunku, jednak pełne wdrożenie i efektywne funkcjonowanie tych regulacji wymaga dalszych modyfikacji i intensyfikacji prac legislacyjnych oraz aktywnego zaangażowania ratowników medycznych.