Partycypacja społeczna w sprawowaniu władzy przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji na przykładzie listy ważnych wydarzeń - Jaskuła, Lidia K. (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Temat „Partycypacja społeczna w sprawowaniu władzy przez KRRiT na przykładzie listy ważnych wydarzeń” jest próbą określenia modelu partycypacji społeczeństwa w procesie ustalania listy najważniejszych wydarzeń. Zatem celem niniejszego opracowania jest odkodowanie modelu partycypacji społecznej w sprawowaniu władzy przez KRRiT w sprawie tzw. listy ważnych wydarzeń. Zgodnie z ustawą o radiofonii i telewizji „ważne wydarzenie” oznacza „wydarzenie o doniosłym znaczeniu dla społeczeństwa”. Aby zapewnić skuteczniejszą realizację prawa do informacji i jego pluralizmu polski ustawodawca ustanowił specjalne zasady dotyczące transmisji na żywo wydarzeń, które uznaje za ważne. To właśnie w drodze konsultacji społecznych społeczeństwo włącza się w proces ustalania przygotowanej przez KRRiT listy ważnych wydarzeń. Głównym problemem artykułu jest pytanie, jaki model udziału społeczeństwa w sprawowaniu władzy przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji w ustalaniu tzw. listy najważniejszych wydarzeń wyłania się z przepisów prawa i praktyki Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Aby odpowiedzieć na to pytanie, w pracy przedstawiono: genezę i istotę wykazu ważnych wydarzeń, tryb ustalania wykazu takich wydarzeń przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji oraz ocenę zarówno treści, jak i stosowania przepisów prawnych. w sprawie listy najważniejszych wydarzeń. Przeprowadzone analizy uzasadniają wniosek, że model partycypacji społeczeństwa w zakresie listy ważnych wydarzeń wymaga poprawy, zarówno na poziomie regulacji prawnych, jak i praktyki.