Rola administracji publicznej w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności – wybrane aspekty prawne - Żuchowska-Grzywacz, Monika (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Bezpieczeństwo żywności jest priorytetem współczesnej polityki zdrowia publicznego i gospodarki, mającym bezpośredni wpływ na zdrowie społeczeństwa, stabilność ekonomiczną oraz zaufanie do instytucji państwowych i rynku spożywczego. W tym kontekście, rola organów administracji publicznej jest nieoceniona. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie jakie są zadania i zakres odpowiedzialności instytucji rządowych w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa żywności, obejmujące monitorowanie i kontrolę produktów spożywczych, wdrażanie i egzekwowanie przepisów oraz reagowanie na zagrożenia związane z żywnością. Przedstawione zostało również znaczenie współpracy międzynarodowej w tworzeniu globalnych standardów bezpieczeństwa żywności oraz wpływ edukacji publicznej na podnoszenie świadomości konsumentów. Efektywne działania administracji publicznej w zakresie bezpieczeństwa żywności nie tylko chronią zdrowie publiczne, ale także wzmacniają zaufanie obywateli do rynku spożywczego i instytucji państwowych. W artykule podkreślono konieczność ciągłego doskonalenia systemów nadzoru i regulacji w odpowiedzi na dynamicznie zmieniające się wyzwania w obszarze bezpieczeństwa żywności. Z uwagi na przeglądowy charakter opracowania wykorzystano metodę opisowa oraz krytyczną analizę przepisów, raportów zawierających wyniki badań naukowych, monografii i artykułów o charakterze naukowym.