Przyczyny nieważności umowy o budowę lub przebudowę drogi publicznej zawartej obligatoryjnie ze względu na inwestycję niedrogową. Wybrane zagadnienia - Kruś , Maciej; Krzanowski, Marcel (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W artykule zaprezentowano wyniki badań nad wybranymi zagadnieniami związanymi z nieważnością umów o budowę lub przebudowę drogi publicznej zawartych obligatoryjnie ze względy na inwestycję niedrogową. Chodzi o umowy zawierane na podstawie art. 16 ust. 2 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych między zarządcą drogi a inwestorem. Celem badań jest weryfikacja niektórych z potencjalnych przyczyn skutkujących nieważnością takiej. Z badań wynika, że spośród okoliczności rozpatrywanych jako potencjalne przyczyny nieważności takiej umowy, wyłącznie obiektywny brak obowiązku do budowy lub rozbudowy drogi publicznej po stronie inwestora jest równoznaczny z nieważnością. Strony takiej umowy jako umowy prawa prywatnego zawieranej w warunkach administracyjnoprawnych ograniczeń, mogą dochodzić ustalenia istnienia albo nieistnienia tego obowiązku, a więc i obowiązku zawarcia umowy oraz oceny legalności treści tej umowy w drodze powództwa przed sądem powszechnym.