Opłata za reklamę napojów alkoholowych w Polsce - Presnarowicz, Łukasz (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Artykuł stanowi analizę mającą charakter integrujący związaną z regulacją dotyczącą opłaty uiszczanej za reklamę napojów alkoholowych w Polsce. Celem artykułu jest odpowiedź na dwa pytania: jaki jest charakter prawny opłaty za reklamę napojów alkoholowych w Polsce? oraz czy obecnie obowiązującą regulację dotyczącą opłaty za reklamę napojów alkoholowych w Polsce można uznać za kompleksową? Dokonane rozważania prowadzą do wniosku, że choć regulacja dotycząca opłaty stanowi charakter kompleksowy, to nie można zgodzić się ze stwierdzeniem, że jest to świadczenie spełniające wszystkie cechy opłaty i bliżej jej w swojej konstrukcji do „parapodatku”.