Kto może uczestniczyć w zebraniu wiejskim i dlaczego zebranie nie wybierze sołtysa – uwagi na tle art. 36 ustawy o samorządzie gminnym - Rokicka-Murszewska, Karolina (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Zebranie wiejskie, zgodnie z treścią art. 36 ust. 1 u.s.g., jeden z dwóch organów sołectwa, stanowi zgromadzenie mieszkańców sołectwa, zamieszkujących stale na jego terenie, zwołane przez uprawnione podmioty w celu podjęcia rozstrzygnięcia, wyrażenia stanowiska czy opinii w określonej sprawie. Z uwagi na to, że zebranie jest organem uchwałodawczym, problematyczne jest nie tylko ustalenie kręgu osób uprawnionych do udziału w nim, ale także precyzyjne (na gruncie prawnym) rozdzielenie dwóch gremiów – uczestników (członków) zebrania wiejskiego od osób uprawnionych do wyboru sołtysa (organu wykonawczego sołectwa) i rady sołeckiej. Zebranie wiejskie nie posiada bowiem kompetencji elekcyjnych w odniesieniu do pozostałych organów sołectwa. Jako organ podejmuje uchwały w sprawach istotnych dla sołectwa. Celem artykułu jest określenie, czy możliwość udziału w zebraniu wiejskim powinna być ograniczana przez pryzmat czynnego prawa wyborczego. Zebranie nie stanowi bowiem kręgu wyborców, zaś sam ustawodawca nie przewiduje ograniczeń udziału w pracach tego organu. Kwestia ta, choć nie nowa, wydaje się być wciąż niejasna.