Rozważania wokół prawnej dopuszczalności ograniczenia liczby kadencji organów wykonawczych gmin - Pyrzyńska, Agata (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W roku 2018 r. do polskiego systemu prawnego wprowadzona została zasada dwukadencyjności organów wykonawczych gmin. Celem artykułu jest analiza tej instytucji, w szczególności próba zweryfikowania, czy ujęcie tego rozwiązania w systemie prawnym stanowi ograniczenie praw wyborczych obywateli (przede wszystkim biernego, ale pośrednio także i czynnego), a także, czy przyjęte rozwiązanie jest zgodne ze standardami demokratycznego i uczciwego procesu wyborczego. W tym celu w pierwszej kolejności zbadano konstrukcję instytucji, a następnie przeanalizowano argumenty przemawiające za oraz przeciwko wprowadzeniu tego rozwiązania do polskiego prawa wyborczego. Szczególną uwagę poświęcono kwestii zgodności ograniczenia liczby kadencji organów wykonawczych gmin z Konstytucją RP. W pracy wykorzystano metodę formalnoprawną oraz dokonano przeglądu literatury przedmiotu.