Fałszowanie dokumentów wyborczych i referendalnych na gruncie przepisów Kodeksu karnego - Michalak, Norbert (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Wybory i referendum są nieodłącznym elementem demokracji. Przeprowadzone zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, zapewniają trwałość demokracji i jej stabilność. Artykuł porusza trudną problematykę, związaną z fałszowaniem dokumentów wyborczych i referendalnych. Badany problem jest omówiony na gruncie doktryny i judykatury. Odwołanie się do orzecznictwa, daje wyraz aktualności wskazanych w pracy uchybień i pozwala na ich szerszą analizę. Celem artykułu jest wypracowanie uwag de lege lata oraz postulatów de lege ferenda, w kontekście bezpiecznie przeprowadzonego procesu wyborczego. Przestępstwo fałszowania dokumentów wyborczych i referendalnych destabilizuje cały proces wyborczy, dlatego należy stanowić prawo, które wpisuje się w formułę wolnych i uczciwych wyborów oraz trzeba implementować mechanizmy je zapewniające. Analiza prowadzi do głównej konkluzji, że polskie prawo karne – co do zasady – zapewnia pełnoprawną ochronę instytucji wyborów i referendum, jednak należałoby pochylić się nad koniecznością wprowadzenia przestępstwa ingerowania w proces wyborczy i ustalania wyników głosowania w formie cyberprzestępstwa. Ponadto Autor wskazuje na szereg zmian w sferze organizacyjno-zarządczej w odniesieniu do wolnych i uczciwych wyborów.