Personnel policy of the Ministry of Foreign Affairs in the period of formation of the foreign service of the Second Polish Republic – posts and official ranks, remuneration, dismissal of the staff - Słyszewska, Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W okresie międzywojennym polska służba zagraniczna kształtowała się w skomplikowanych uwarunkowaniach wewnętrznych. Polskie doświadczenie dyplomatyczne i konsularne było skromne. Potrzebne były konkretne regulacje prawne, wystarczające fundusze i odpowiednio przygotowane kadry. Znamienne, że podstawowy podział centrali resortu i sieć placówek zagranicznych powstały już w ciągu pierwszych trzech lat funkcjonowania MSZ. Były one doskonalone w kolejnych latach. Głównym celem niniejszego artykułu jest przedstawienie kilku najważniejszych aspektów polityki kadrowej (etaty i stopnie służbowe, wynagrodzenia, zwalnianie pracowników) prowadzonej przez MSZ począwszy od 1918 r. Wysokość wynagrodzenia była związana ze stanowiskiem i rangą, a pensje w ministerstwie były bardzo skromne zwłaszcza w pierwszych latach. W celu znalezienia oszczędności, w latach 20. nastąpiła znaczna redukcja personelu. Mimo wielu trudności udało się jednak stworzyć merytoryczny i kompetentny zespół. Opracowano szczegółowe instrukcje regulujące sprawy personalne.