Przestępstwa popełniane pod wpływem alkoholu w Polsce. Perspektywa społeczno-kryminologiczna - Całuj , Kinga; Lenart-Kłoś, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Celem artykułu było dokonanie analizy terminologicznych aspektów związanych z alkoholem, zidentyfikowanie kategorii oraz skali popełnianych przestępstw, w genezie których alkohol odgrywa istotną rolę. Wykazano, że są przestępstwa wprost związane ze spożyciem alkoholu, jak również takie, w których alkohol odgrywa pośrednią rolę i może być zarówno czynnikiem kryminogennym, jak i wiktymogennym. Alkohol przyczynia się do popełniania wykroczeń i przestępstw zarówno przez nieletnich, jak i osoby pełnoletnie. Wskazano, że obecna polityka wobec alkoholu wymaga zmian ukierunkowanych na budowanie odpowiedzialnych postaw wobec spożywania alkoholu zwłaszcza przez osoby młode, które chętnie sięgają po napoje alkoholowe. Współpraca instytucji rządowych i pozarządowych powinna mieć charakter komplementarny, promujący wartość życia w trzeźwości i odpowiedzialnego sięgania po alkohol.