Dylematy nie tylko podatkowe. Czy odliczanie VAT w jednostce samorządu terytorialnego podlega obowiązkowi raportowania schematów podatkowych? - Owczarczuk, Sławomir (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Obowiązująca w Polsce już od ponad 5 lat instytucja raportowania schematów podatkowych, stanowiąca częściową transpozycję dyrektywy unijnej, budzi nadal wiele kontrowersji, czego przykładem są wyroki Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej oraz Trybunału Konstytucyjnego. W przyjętym przez polskiego prawodawcę kształcie obejmuje ona działalność samorządu terytorialnego w zakresie gospodarowania mieniem komunalnym. Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy korzystanie z zasady neutralności i potrącalności VAT przez jednostkę samorządu terytorialnego objęte jest zakresem raportowania (ang. Mandatory Disclosure Rules). Sformułowane w opracowaniu hipotezy zakładają, że specyfika działalności samorządu terytorialnego generuje na tyle istotne problemy praktyczne, których nie są w stanie rozwiązać wydane objaśnienia podatkowe, że ustawodawca powinien wyłączyć lub zwolnić jednostki samorządu terytorialnego z obowiązku raportowania w zakresie VAT. Materiał badawczy wykorzystany w przeprowadzonej analizie, przy zastosowaniu metody dogmatyczno-prawnej, obejmuje prawo materialne, doktrynę oraz praktykę.