Kilka słów o zasadności nowelizacji przepisów w zakresie możliwości uznawania poszczególnych znamion czynu zabronionego za okoliczności obciążające i łagodzące w ramach sądowego wymiaru kary - Mielcarek, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest pozytywna ocena celowości wprowadzenia do kodeksu karnego przepisu zawierającego katalog okoliczności obciążających i łagodzących oraz krytyczna analiza zmian wprowadzonych przepisem art. 53 § 2c k.k., w zakresie, w jakim przepis ten przewiduje możliwość poczytywania określonych znamion zawartych w danym typie czynu zabronionego jednocześnie za okoliczność obciążającą czy łagodzącą przy sądowym wymiarze kary. Analizie poddano także zasadność uzależnienia takiej możliwości od zaistnienia „szczególnie wysokiego nasilenia” takiej okoliczności, co może prowadzić do przyjęcia w procesie stosowania prawa dwóch podstaw wpływających na zaostrzenie (rzadziej – na złagodzenie) sądowego wymiaru kary.