Ewolucja metod i narzędzi wykorzystywanych przy tworzeniu portretów pamięciowych – od metody rysunkowej do komputerowej (EFIT6) - Świerad, Grzegorz (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Współczesne metody identyfikacji sprawców przestępstw, w tym portrety pamięciowe, odgrywają kluczową rolę w kryminalistyce. Dzięki nowoczesnym technologiom, takim jak EFIT6, możliwe jest precyzyjniejsze odtwarzanie wizerunków podejrzanych na podstawie zeznań świadków. Celem artykułu jest przedstawienie ewolucji metod i narzędzi wykorzystywanych przy tworzeniu portretów pamięciowych oraz ich wpływ na proces identyfikacji sprawców. Autor porusza także kwestie związane z subiektywnością świadków jako czynnikiem ograniczającym skuteczność tradycyjnych metod oraz wskazują na rozwój technologii w tej dziedzinie. Program EFIT6 to nowoczesny system komputerowy do tworzenia portretów pamięciowych, zaprojektowany w celu poprawy jakości identyfikacji sprawców przestępstw. Charakteryzuje się intuicyjnym interfejsem, który umożliwia użytkownikom, takim jak policjanci czy technicy kryminalistyczni, łatwe odtwarzanie wizerunków na podstawie zeznań świadków. Użytkownicy mogą wybierać z szerokiej gamy cech fizycznych, takich jak kształt twarzy, kolor skóry oraz kształt oczu, co pozwala na precyzyjne odwzorowanie wizerunku podejrzanego. Dodatkowo, system umożliwia tworzenie portretów w różnych stylach artystycznych, co zwiększa jego wszechstronność.