Przeciwdziałanie wykorzystywaniu sektora finansowego do wyłudzeń skarbowych (STIR) jako instytucja ogólnego prawa podatkowego – uwagi krytyczne - Teszner, Krzysztof; Pahl, Bogumił (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest dokonanie analizy krytycznej oraz oceny wprowadzonych w 2018 r. do Ordynacji podatkowej przepisów Działu IIIB regulujących tzw. przeciwdziałanie wykorzystywaniu sektora finansowego do wyłudzeń skarbowych. Przeprowadzone badania prowadzą do wniosku, że w przeciwieństwie do klauzuli przeciwko unikaniu opodatkowania, STIR jako zapobiegawcze narzędzie kontroli rachunków bankowych przedsiębiorców przed wyłudzeniami skarbowymi oraz środek prawny w postaci blokady tych rachunków, nie jest częścią ogólnego prawa podatkowego. Odpowiednim miejscem dla ich prawnego uregulowania jest ustawa o Krajowej Administracji Skarbowej. Analizowana instytucja prawna jest przydatna do eliminowania wyłudzeń skarbowych. Jej stosowanie nie może jednak wynikać tylko z obawy organu skarbowego o niewykonanie zobowiązania, opartej na analizie ryzyka i nieznanych podatnikom algorytmach. Istnieje potrzeba rewizji ustawowych przesłanek zarządzenia blokady rachunku bankowego, jak i przesłanek jej przedłużenia, które powinny być jasno określone. Wyeliminuje to ryzyko dowolności w stosowaniu STIR wobec uczciwych przedsiębiorców. Niezbędne jest objęcie sądową kontrolą krótkich blokad rachunków bankowych, przez zapewnienie przedsiębiorcom skutecznego środka zaskarżenia oraz konstytucyjnej gwarancji prawa do sądu.