Rozliczenia majątkowe partnerów związku partnerskiego (konkubinatu) - Jóźwiak, Edyta; Kotowski, Marcin (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
W ustawodawstwie polskim nie ma obecnie definicji związku partnerskiego, nie ma również przepisów wprost odnoszących się do rozliczeń majątkowych partnerów. Inaczej niż w przypadku związku małżeńskiego brak jest regulacji prawnych, które byłoby pomocne przy ocenie kwestii rozliczeniowej całości stosunków majątkowych partnerów. Brak regulacji o związkach partnerskim nie oznacza jednak, że osoby pozostające w takich związkach nie mogą wspólnie nabywać majątku czy też, że po rozpadzie związku nie mogą dokonać jego podziału. Ustawodawstwo polskie wykształciło w tym celu ugruntowaną linię orzeczniczą, która pozwala w tej sytuacji wykorzystać inne mechanizmy prawa cywilnego. W praktyce partnerzy najczęściej nie układają swych stosunków majątkowych wedle określonych wzorców, w szczególności nie zawierają ze sobą w sposób wyraźny umów cywilnoprawnych, w dużej mierze porozumiewają się w tej kwestii w sposób dorozumiały. Partnerzy mogą nabywać majątek poprzez nabycie przez jednego z nich albo w ustalonych udziałach, albo w ramach spółki cywilnej po wcześniejszym jej zawarciu. Uniknięciem problemów rozliczeniowych mogłoby być znalezienie dla różnych form nieformalnego pożycia jednej, uniwersalnej podstawy rozliczeń majątkowych, która mogłaby zaoferować praktyczniejsze rozwiązania niż splot różnego rodzaju pojedynczych umów cywilnoprawnych. Celem niniejszego artykułu jest analiza aktualnego orzecznictwa dotyczącego rozliczeń pomiędzy byłymi partnerami oraz próba odnalezienia najlepszego rozwiązania dla dokonywania tych rozliczeń na podstawie przepisów wprowadzonych w tym przedmiocie we Francji.