Zmiany prawa karnego materialnego jako następstwa poważnych przestępstw eksponowanych w mediach. Racjonalizm ustawodawcy czy populizm penalny? - Hernacka-Janikowska, Anna Maria (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Autorka stawia sobie za cel ukazanie jak medialna prezentacja poważnych przestępstw wpływa na kształtowanie polityki legislacyjnej, polityki kryminalnej wobec sprawców czynów zabronionych. Tłem tego deterministycznego ujęcia jest prezentacja koncepcji punitywnej i liberalnej strategii polityki kryminalnej. Autorka prezentuje również empiryczne odwołania do zjawiska populizmu penalnego, będącego jednym z kluczowych elementów kształtujących kierunek polityki kryminalnej. Artykuł stanowi przyczynek do głębszej analizy złożoności mechanizmów, które wpływają na ugruntowanie się odpowiednich rozwiązań prawnokarnych.