Rola proweniencji w uwierzytelnianiu dzieł sztuki - Koziczak, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Rynek sztuki jest nieprzejrzysty, nieuregulowany od strony prawnej. Procedura uwierzytelniania dzieł sztuki, podobnie jak procedury ich atrybucji czy wyceny, a także działalność uczestników rynku, nie są objęte jakimikolwiek standardami, co w połączeniu z wysoką wartością rynku sprzyja przestępczości, w szczególności fałszerstwom. Praca przedstawia znaczenie proweniencji na tle innych metod weryfikacji autentyczności dzieł sztuki. Jej rola zmieniała się w czasie: początkowo uważana była za mało istotną w porównaniu z opinią uznanych ekspertów lub sygnaturą, ostatnio jednak traktowana jest pierwszoplanowo. Celem artykułu jest wykazanie, że nie ma do tego podstaw: proweniencja stanowi istotny element procesu uwierzytelniania, ale nie powinna zastępować pozostałych metod, lecz być stosowana łącznie z nimi. Klasyczne metody uwierzytelniania powinny być przy tym uzupełniane nowymi rozwiązaniami, zwłaszcza rozwojem i upowszechnieniem międzynarodowych baz danych. Im bardziej wszechstronnie prowadzony będzie proces uwierzytelniania, tym będzie ono pewniejsze.