„Green criminology” – a question about transnational environmental crime in Poland - Banach-Gutierrez, Joanna; Pływaczewski, Wiesław; Narodowska , Joanna; Duda, Maciej; Retkowski , Paweł (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie dorobku zielonej kryminologii w kontekście zwalczania transgranicznej przestępczości przeciwko środowisku. Autorzy zaprezentowali genezę i główne obszary badawcze zielonej kryminologii. Ponadto podkreślono polski wkład naukowy w rozwój tej nowej subdyscypliny kryminologii poprzez zilustrowanie głównych kierunków badań nad transgraniczną przestępczością przeciwko środowisku w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem aktywności Olsztyńskiej Szkoły Ekokryminologii. Następnie przedstawiono zadania Krajowej Administracji Skarbowej w kontekście wykrywania i zwalczania międzynarodowej przestępczości przeciwko środowisku. Zilustrowano również wybrane, reprezentatywne elementy powyższego zjawiska takie jak: przestępczość związana z nielegalnym pozyskiwaniem i przemytem bursztynu, nielegalnym transportem odpadów, nielegalnym handlem roślinami i zwierzętami zagrożonymi wyginięciem (CITES) oraz nielegalnym wywozem lub przywozem zabytków kultury. We wnioskach wskazano, iż przestępczość przeciwko środowisku stanowi coraz istotniejsze zagrożenie zarówno dla środowiska naturalnego jak również interesów finansowych Skarbu Państwa. Autorzy zauważają, iż przestępczość ekologiczna coraz częściej przyjmuje charakter przestępczości gospodarczej. W związku z powyższym konieczne jest zarówno sprawne działanie służb w tym obszarze (rola organów ścigania) jak i nieustanne monitorowanie problemu z perspektywy naukowej (rola zielonej kryminologii).