Dyskrecjonalność organów administracji publicznej przy nabywaniu nieruchomości w ramach realizacji inwestycji infrastrukturalnych - Biskup-Grabowska, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Termin „władza dyskrecjonalna” nie został do tej pory usankcjonowany w krajowym porządku prawnym. W ramach rozważań wskazano, że pojęcie dyskrecjonalności powinno obejmować swoim zakresem wszelkie formy działania przyznane administracji do realizacji zamierzonych celów. Przyjęcie szerokiego rozumienia tego terminu stanowiło przyczynek do wyznaczenia celu niniejszego artykułu, a mianowicie wykazania czy w kontekście procedury nabywania nieruchomości w ramach wybranych inwestycji infrastrukturalnych, można mówić o przejawach dyskrecjonalności organów administracji publicznej. Dokonana w artykule analiza przepisów ustawy z dnia 10 kwietnia 2003 r. o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg publicznych oraz ustawy z dnia 12 lutego 2009 r. o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie lotnisk użytku publicznego miała na celu potwierdzenie tezy, że w omawianym zakresie dyskrecjonalność organów jest znacząco ograniczona. Przeprowadzone analizy umożliwiły stwierdzenie, że w przypadku wywłaszczenia nieruchomości dokonywanego w ramach realizacji inwestycji na podstawie przepisów zarówno specustawy drogowej bądź lotniskowej, organom administracyjnym nie przyznano uprawnień o charakterze dyskrecjonalnym. Niemniej jednak w toku rozważań zaproponowano interpretację, zgodnie z którą nabycie nieruchomości w drodze umowy, przewidziane zarówno przez przepisy specustawy drogowej, jak i lotniskowej, można uznać za przejaw kompetencji dyskrecjonalnych. Powyższa koncepcja opiera się na szerokim rozumieniu pojęcia dyskrecjonalności, uwzględniającym elastyczność i uznaniowość działań organów w tym zakresie. W pracy posłużono się przede wszystkim metodą dogmatycznoprawną, jak również metodą językową, co umożliwiło adekwatne ujęcie oraz przedstawienie badanego zagadnienia.