Umowy dławiące a zasada volenti non fit iniuria - Wyszyński, Filip (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Przedmiotem artykułu jest problematyka zasady swobody umów w wymiarze konstrukcyjnym. Obiektem zainteresowania badawczego staje się kwestia umów dławiących oraz zasasdy volenti non fit iniuria (chcącemu nie dzieje się krzywda). Są to dwie istotne konstrukcje teoretycznoprawne w prawie prywatnym. Zagadnienia te maja odznaczają się jednak również przydatnością w praktyce. Celem artykułu jest analiza obu konstrukcji pojęciowych w kontekście ich znaczenia i użyteczności aplikacyjnej, a także określenie ich wzajemnej relacji i miejsca w prawie prywatnym. Analiza pozwoliła stwierdzić, że pojęcia te mają walor praktyczny (choćby w orzecznictwie) oraz, że pozostają ze współzależności (uzupełniają się wzajemnie). Ponadto, pojęcia te mogą być użyteczne do opisu zjawiska konstytucjonalizacji prawa prywatnego. Ich fundamentalne znaczenie może być jednak ograniczone przez nowe pojęcia, charakterystyczne dla konkretnych gałęzi prawa.