Międzynarodowy Trybunał Karny a uchwała Rady Ministrów w sprawie roczystości 80. rocznicy wyzwolenia obozu Auschwitz–Birkenau w Oświęcimiu – kazus premiera Izraela Benjamina Netanyahu - Podraza, Marek (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Tematyka odpowiedzialności jednostek w prawie międzynarodowym publicznym, choć nie jest nowym zagadnieniem, stała się niezwykle ważną kwestią po zakończeniu II wojny światowej. Doprowadziła ona do przyjęcia 17 lipca 1998 r. Statutu Rzymskiego na mocy którego powołano Międzynarodowy Trybunał Karny. Jego jurysdykcja odnosi się do najpoważniejszych zbrodni o charakterze międzynarodowym, takich jak: ludobójstwo, zbrodnie przeciwko ludzkości, zbrodnie wojenne i agresja. Izba Przygotowawcza posiada kompetencje do wystawienia – po rozpoczęciu śledztwa – nakazu aresztowania osoby w stosunku do której zostało wszczęte postępowanie przez Prokuratora. Dodatkowo art. 89 obliguje Państwa-Strony do wykonania wniosku MTK w zakresie zatrzymania i dostarczenia osób. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie kwestii związanej z przyjęcie przez Radę Ministrów w dniu 9 stycznia 2025 r. Uchwały w sprawie uroczystości 80-tej rocznicy wyzwolenia obozu Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu, w odniesieniu do wydania przez Międzynarodowy Trybunał Karny międzynarodowego nakazu aresztowania za premierem Izraela Benjaminem Netanyahu i jej ocena z perspektywy prawa międzynarodowego publicznego. Uchwałę polskiego rządu należy określić jednoznacznie krytycznie. Nie tylko stoi ona w sprzeczności z prawem międzynarodowym, ale przede wszystkim podważa zaufanie do międzynarodowego sądownictwa.