Glosa aprobująca do wyroku Sądu Najwyższego z 3 października 2019 r., sygn. akt III KK 167/18 - Borkowska-Sęk, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Przedmiotem artykułu jest glosa do wyroku Sądu Najwyższego z dnia 3 października 2019 roku wydanym w sprawie o sygnaturze III KK 167/18 dotyczącego przestępstwa dzieciobójstwa. Glosa jest aprobująca. Celem pracy jest wykazanie, jakich biegłych należy powołać w sprawie o zabójstwo noworodka w celu oceny wpływu procesu porodu na sprawczynię. Najważniejszym wnioskiem wypływającym z pracy jest stwierdzenie, że w celu oceny poczytalności sprawczyni dzieciobójstwa powinni być powołani dwaj biegli lekarze psychiatrzy, natomiast jeżeli ich opinia nie zawiera konkluzji co do wpływu przebiegu porodu na psychikę kobiety, konieczne jest powołanie biegłych innych specjalności, przykładowo z zakresu ginekologii i położnictwa. Autorka dochodzi także do konkluzji, że w zależności od stanu faktycznego sprawy możliwe jest wywołanie w procesie o dzieciobójstwo jedynie opinii sądowo-psychiatrycznej.