Prawno-porównawcze aspekty regulacji zakresu tajemnicy skarbowej - Mariański, Michał; Piechota-Oloś, Ewa (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Tajemnica skarbowa jest instytucją obecną w wielu europejskich porządkach prawnych, której celem jest stworzenie ram prawnych dla ochrony indywidualnych danych podatników, płatników i inkasentów, składanych do organów podatkowych. Sposób regulacji opisywanej tajemnicy stanowić powinien kompromis między interesem publicznym a interesem prywatnym podmiotów na których ciąży obowiązek składania deklaracji podatkowych. Celem niniejszego artykułu, w którym autorzy posługują się metodą dogmatyczną, historyczno-opisową oraz przede wszystkim metodą porównawczą, będzie porównanie sposobu i zakresu wprowadzenia definicji tajemnicy skarbowej, tak w prawie polskim jak i w prawie francuskim. Analiza porównawcza pozwoli na wyprowadzenie szeregu wniosków w omawianym zakresie, w tym w odniesieniu do dostosowania regulacji krajowych do postępu technologicznego oraz dynamicznie zmieniającego się środowiska prawnego. Wykazane w pracy różnice pomiędzy sposobem regulacji tajemnicy skarbowe w Polsce i we Francji, stanowić praktyczną wskazówkę dla ustawodawcy w kontekście pożądanego kierunku zmian prawnych w tym zakresie.