Wpływ formy dokonywania czynności procesowych i przebiegu postępowania karnego na ryzyko wtórnej wiktymizacji wśród małoletnich pokrzywdzonych – wybrane wyniki badań aktowych - Flis-Świeczkowska, Marta Małgorzata (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Artykuł przedstawia wybrane aspekty badań zrealizowanych w ramach projektu badawczego pt. „Wpływ formy przeprowadzenia czynności procesowych oraz przebiegu postępowania karnego na ryzyko wystąpienia wtórnej wiktymizacji u małoletnich pokrzywdzonych – badania aktowe”. Badanie zostało przeprowadzone w sądach rejonowych oraz okręgowych znajdujących się w 5 apelacjach sądowych – gdańskiej, białostockiej, warszawskiej, wrocławskiej i poznańskiej. Łącznie analizie zostało poddanych 197 spraw prawomocnie zakończonych, dotyczących przestępstw stypizowanych w art. 197 § 3 pkt 2 i 3, art. 200 oraz art. 200a Kodeksu karnego. Z jednej strony celem artykuł jest przedstawienie wybranych danych zebranych podczas prowadzenia badań dotyczących m.in. organów przyjmujących zgłoszenie, podmiotów składających zawiadomienie, zastosowanego trybu przesłuchania małoletnich pokrzywdzonych, momentu przesłuchania małoletnich pokrzywdzonych, czy liczby przeprowadzonych w poszczególnych sprawach przesłuchań. Z drugiej zaś strony - wskazanie i omówienie w kontekście przeprowadzonych badań psychologicznych aspektów wpływu zaangażowania małoletniego pokrzywdzonego w czynności procesowe na ryzyko wystąpienia wtórnej wiktymizacji oraz wystąpienia bądź zaostrzenia objawów przeżytej traumy, jaką było doświadczenie wykorzystania seksualnego. Przedstawione w artykule dane pokazują, jak istotne dla ryzyka wtórnej wiktymizacji oraz wystąpienia bądź zaostrzenia objawów traumy mają zachowania osób, które są wokół dziecka i winny podejmować działania na rzecz jego ochrony, dbając o to, by przebieg procedury karnej był dopasowany do indywidualnych potrzeb dziecka. Efektywne wykorzystanie instytucji wprowadzonych do porządku prawnego z myślą o ochronie małoletnich wymaga bowiem dbałości o właściwą sekwencję czynności procesowych, rozważne rozplanowanie i realizację tych w czynności w czasie, a nade wszystko zaangażowania i należycie ukształtowanych kompetencji osób systemowo zaangażowanych w analizowany obszar postępowania karnego.