Dwie strony medalu w postępowaniu w stosunku do nieobecnych w myśl polskiego Kodeksu karnego skarbowego, czyli rola finansowego organu postępowania przygotowawczego oraz obrońcy - Zarzycka, Daria (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Postępowanie karne skarbowe odbywa się w kilku typowych etapach oraz dwóch fazach — in rem oraz ad personam. Często bywa jednak tak, że finansowy organ postępowania przygotowawczego napotyka przeszkodę w przejściu z jednej fazy w drugą z uwagi na niestawiennictwo sprawcy. Wówczas możliwe jest zastosowanie postępowania w stosunku do nieobecnych, dzięki któremu organ ma możliwość doprowadzić do ukarania osoby winnej popełnienia czynu zabronionego penalizowanego przez kodeks karny skarbowy. Wskazać należy, że nie jest to jedyny ważny podmiot w tym postępowaniu, ponieważ występuje tu również obrońca czuwający nad przestrzeganiem wszelkich praw przysługujących osobie, którą reprezentuje. Celem opracowania jest analiza obu tych stron oraz wskazanie przebiegu postępowania w stosunku do stron nieobecnych przy ich udziale.