Przestępstwa i wykroczenia wprowadzone do Kodeksu wyborczego w latach 2018–2024. Analiza i ocena dokonanych zmian legislacyjnych - Wojciechowski, Jacek (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Tytułem wprowadzenia należy wskazać na główne elementy niniejszego opracowania. W artykule szczegółowej analizie poddane zostały nowe typy czynów zabronionych wprowadzone do obowiązującego Kodeksu wyborczego w drodze nowelizacji dokonanej przez ustawę z 11 stycznia 2018 roku oraz ustawę z 26 stycznia 2023 roku. Wskazana problematyka dotychczas nie spotkała się szerszym zainteresowaniem ze strony przedstawicieli doktryny prawa karnego, jak również nie była poddawana szczegółowej analizie w piśmiennictwie. Celem artykułu naukowego jest omówienie obowiązujących przepisów prawa. Autor charakteryzuje w nim czyny zabronione wprowadzone do Kodeksu wyborczego z 5 stycznia 2011 roku, które zostały umiejscowione w art. 497a k. wyb., art. 513§1-2 k. wyb. oraz art. 513c k. wyb., a także przedstawia główne konsekwencje prawne związane z pojawieniem się wskazanych regulacji w polskiej przestrzeni normatywnej. W artykule zawarte zostały wnioski zawierające propozycje zmian obowiązujących regulacji prawnych. Poza analizą wprowadzonych przepisów w artykule dokonano również ich oceny pod kątem zgodności z obowiązującymi przepisami prawa wyborczego.