Sprawy żołnierzy Armii Krajowej i osób cywilnych przed Wojskowym Sądem Specjalnym w okresie powstania warszawskiego – analiza postępowań jednostkowych - Nieścior, Bartosz (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Wojskowe Sądy Specjalne należy uznawać za istotny element i formę walki z nieprzyjacielem. Zadaniem ich było sądzenie podejrzanych o kolaborację, szpiegostwo i wszelkie formy zdrady oraz działania przeciwko państwu polskiemu. Nawet podczas toczonych walk powstania warszawskiego nie brakowało przypadków dokonywania wskazanych nadużyć przez mundurowych i osób cywilnych. Celem badawczym opracowania jest przedstawienie i analiza właściwych norm prawnych pozwalających na pociąganie do odpowiedzialności oskarżonych, a także ukazanie jak w praktyce wyglądało ich egzekwowanie. Przyjętą tezą jest twierdzenie, iż wprowadzone regulacje były adekwatne do zmieniającej się wojennej rzeczywistości prawnej. Wnioskiem końcowym jest ocena, że pomimo ciężkiej sytuacji wojennej i prowadzenia zmagań powstańczych wprowadzone przepisy i wymiar sprawiedliwości w postaci Wojskowych Sądów Specjalnych spełniły swoją rolę. Niepublikowane dotąd materiały archiwalne pozwoliły przedstawić jak w praktyce wyglądała działalność Wojskowych Sądów Specjalnych, wraz z nakreśleniem przestępstw, które były popełniane przez wojskowych i cywilów.