Finansowanie zamawiających subsydiowanych z perspektywy ochrony interesu publicznego - Bendorf, Maciej (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
W katalogu podmiotów zobowiązanych do stosowania przepisów o zamówieniach publicznych, zamawiający subsydiowani stanowią specyficzną kategorię. Są to podmioty spoza sektora publicznego, których status zamawiającego wynika wyłącznie z cech udzielanego zamówienia. Jedną z przesłanek uzyskania statusu zamawiającego subsydiowanego jest finansowe wsparcie danej roboty budowlanej lub związanej z nią usługi w co najmniej 50% ze środków publicznych lub przez określone podmioty z sektora publicznego. Celem artykułu jest analiza przesłanki publicznego finansowania zamawiających subsydiowanych z perspektywy interesu publicznego. Analizie poddane zostały dwa kluczowe w tym przedmiocie zagadnienia: - zakres realizowanej ochrony interesu publicznego w sytuacji, gdy dany zakup jest finansowany w większości z publicznych źródeł, jednak jego wartość jest niższa od progu warunkującego powstanie obowiązku stosowania zamówień publicznych; - związek z interesem publicznym zamawiających subsydiowanych w przypadku finansowania danego zamówienia przez podmioty, które nie dysponują środkami publicznymi. W zakresie pierwszego ze wskazanych problemów autor doszedł do wniosku, że rozwiązanie takie należy uznać za właściwe z perspektywy prawidłowości procesu implementacji dyrektywy, jednak może doprowadzić do sytuacji, w której roboty budowlane dofinansowane w znaczącej części z publicznych źródeł będą wyjęte spod reżimu zamówień publicznych, co może stanowić zagrożenie dla interesu publicznego. W zakresie drugiego z problemów, autor uznaje za kluczowy postulat szczelności systemu zamówień publicznych oraz kwalifikację podmiotu, od którego pochodzą subsydia do grupy zamawiających publicznych, co uzasadnia w stopniu wystarczającym związek takich stanów faktycznych z interesem publicznym.