Znaczenie sportu z perspektywy badań nad karierami kryminalnymi członków zorganizowanych grup przestępczych - Kotowska, Monika (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Od czasu, kiedy w latach 80. XX w. paradygmat karier kryminalnych pojawił się i rozwinął przeprowadzono wiele badań nad różnymi czynnikami na przestrzeni życia osób łamiących prawo. Sport jest jednym z czynników, które mogą mieć wpływ na życie człowieka. W literaturze podkreśla się jego pozytywne znaczenie z perspektywy ludzkiego życia. Głównym celem publikacji jest zaprezentowanie wyników badan and rolą sportu w życiu członków zorganizowanych grup przestępczych.