Identyfikacja kryminalistyczna wobec możliwości wiodących technologii – nowe i/czy konieczne wyzwania - Zubańska, Magdalena (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Postęp technologiczny ma znaczący wpływ na wiele obszarów życia. Jednym z nich jest szeroko rozumiany obszar bezpieczeństwa. Droga postępu technologicznego przecina się z drogą prawa karnego. Funkcjonalności technologicznych artefaktów kształtują obraz przestępczości. Równie znaczący jest ich wpływ na rozwój kryminalistyki – nauki pomostowej w procesie karnym, którego cele mają dla tej nauki węzłowe znaczenie. Każdą nową technologię należy rozpatrywać pod kątem tego jaka jest, jak działa, jakie niesie korzyści, jakie mogą być konsekwencje jej zastosowania niezgodnego z przeznaczeniem. Z perspektywy kryminalistyki kluczowe są – w odniesieniu do nowych rozwiązań – kwestie dotyczące procesu identyfikacji, szeroko rozumianej. Pilna jest potrzeba skoncentrowania uwagi na wyzwaniach, które pojawiają się w obszarze badań identyfikacyjnych jako następstwo rozwoju sztucznej inteligencji i funkcjonalności tej technologii. Bez wątpienia rewizji wymagają niektóre z metod badań identyfikacyjnych. Celem rozważań jest pochylenie się nad problemem identyfikacji kryminalistycznej i perspektywą zmian w tym obszarze w kontekście funkcjonalności współczesnych technologii i przenoszenia na algorytm niektórych umiejętności i cech przypisanych człowiekowi. Zasadne było z tego powodu włączyć także do rozważań kwestie dotyczące definicji przestępstwa.