Prawna ochrona wizerunku dziecka w środowisku cyfrowym - Szwed, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza problematyki prawnej związanej z rozpowszechnianiem wizerunku dzieci w przestrzeni cyfrowej, ze szczególnym uwzględnieniem roli, jaką w tym zakresie odgrywają rodzice i opiekunowie prawni. Z jednej strony zarządzają oni szeroko rozumianą prywatnością dziecka, a z drugiej są zobowiązani do działania w najlepszym interesie dziecka. Celem artykułu jest ocena adekwatności obowiązujących przepisów, zarówno konstytucyjnych (w szczególności art. 47 i 72 Konstytucji RP), jak i ustawowych, w kontekście dynamicznie zmieniającego się otoczenia cyfrowego. W analizie poruszono m.in. pojęcie wizerunku jako dobra osobistego w prawie cywilnym, jego ochronę na gruncie prawa autorskiego i przepisów RODO, a także kwestię zgody na rozpowszechnianie wizerunku – z uwzględnieniem wieku dziecka i pozycji prawnej rodzica. Wskazano również na zagrożenia wynikające z publikowania wizerunku dzieci w sieci, w tym zjawisko sharentingu. We wnioskach wskazać należy, że prawo dzieci do prywatności w Internecie nie jest wystarczająco zabezpieczone przez polskie prawo, mimo że odnoszą się do niego zarówno przepisy rangi konstytucyjnej jak i ustawowej. Podstawę metodologiczną opracowania stanowiła klasyczna metoda dogmatyczno-prawna, oparta na analizie aktów normatywnych i literatury przedmiotu.