Ocena zachowań suicydalnych w świetle polskiej i szwedzkiej kultury prawnej - Kowalczyk-Ludzia, Marta; Romanowska-Jackowska, Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Refleksja nad naukowo ugruntowanym wyjaśnieniem zjawiska samobójstwa wielokrotnie wskazuje na zróżnicowane oblicza interpretacyjne. Ocena zachowań suicydalnych prowadzi do wykreowania wielu poglądów, ujmowanych w aspekcie wiktymologicznym, kryminalistycznym, kryminologicznym oraz prawnym — korelacja wymienionych nauk umożliwia dokonanie kompleksowych rozważań opartych na wskazanych dziedzinach wiedzy. Zróżnicowane spostrzeżenia, jakkolwiek stały się przyczynkiem do podjęcia dyskursu, niejednokrotnie kreowały zarówno mityczne, jak i naukowe wskazania. Przedmiotem i celem niniejszego artykułu jest próba przybliżenia przyczyn występowania omawianego zjawiska oraz wyjaśnienie jego interpretowania zarówno w polskim, jak i szwedzkim porządku prawnym, przy uwzględnieniu właściwych im tradycji i kultur prawnych. W konkluzji przyjętych rozważań przedstawiono porównawcze ujęcie skali oraz przyczyn występowania zjawiska samobójstwa — w tym samobójstw wynikających z przemocy opartej na kulturze „honoru“ — co umożliwi ukazanie zróżnicowanych osądów, formułowanych odmiennie na skutek przyjętej idei kulturowej. Przedstawiona interpretacja otwiera szerszy kontekst naukowy, pozwalający na pogłębienie badań w wymienionym zakresie.