Gen wolności (rzecz o kajdanach i kołtunach) - Patora, Krystyna (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Podstawą do napisania artykułu stała się lektura książki Kacpra Pobłockiego „Chamstwo”, w której przedstawiony został system zarządzania chłopstwem. Przedstawiony schemat jest bardzo podobny do tego, który został stworzony w prokuraturach na podstawie Prawa o Prokuraturze z 2016 r. Celem artykułu było zwrócenie uwagi na obowiązujące w latach 2016 do 2023 r. przepisy, które czyniły prokuraturę nieefektywną i nie służącą obywatelom. Celem artykułu było także przedstawienie sytuacji zawodowej prokuratorów w tych latach. Autorka w pierwszej kolejności odnosi się do istoty służby prokuratora i jego niezależności, dalej skupia się na przedstawieniu najważniejszych narzędzi ekonomicznych, związanych z polityką awansową oraz dyscyplinarnych do pozyskania oraz podporządkowania prokuratorów. Omawia także najważniejsze kierunki zmian do stworzenia niezawisłych prokuratorów, niezależnej i nowoczesnej prokuratury do służby obywatelom i prawu. Ostatecznie Autorka czyni to wszystko po to, aby przedstawione uwagi stały się fundamentem do nowego prawa o prokuraturze jako gwaranta praworządności.